Pierwszy eko-stan w Indiach!


Sikkim, z wearesalt.org
Sikkim jest trudno zauważalnym na mapie Indii stanem. Wciśnięty między Tybet, Nepal i Bhutan zajmuje niewielką powierzchnię, tyle co połowa województwa małopolskiego. Mimo to, Sikkim nie od dziś przyciąga alpinistów i turystów: jego atutem są Himalaje (w tym trzeci co do wysokości szczyt na świecie), dzika przyroda, bioróżnorodność, wspaniałe orchidee oraz kultura różnych grup etnicznych zamieszkujących te tereny.

Do szeregu wspomnianych wyróżników Sikkimu od stycznia 2016 roku oficjalnie zalicza się także rolnictwo ekologiczne.

Choć Indie posiadają największą na świecie rzeszę rolników ekologicznych (650 tysięcy), nie oznacza to jednak, że ogólny obraz indyjskiego rolnictwa jest pozytywny. Od czasów tzw. zielonej rewolucji z końcówki lat 60-tych XX wieku rząd oferuje wysokie państwowe subwencje na zakup produktów przemysłu agrochemicznego (niektóre z używanych w Indiach pestycydów są od lat zakazane w wielu krajach na świecie). Taka polityka sprawiła, że bardzo duża grupa rolników, zwłaszcza tych uprawiających rośliny przemysłowe, stosuje w sposób nie zawsze odpowiedzialny i przemyślany chemiczne pestycydy i nawozy. Rezultatem takich praktyk w Indiach jest wysoce posunięta chemiczna i fizyczna degradacja ziem uprawnych w wielu rejonach kraju (w sumie ok 13%), zanieczyszczenie wód oraz dokumentowane przypadki masowych zatruć, rozprzestrzeniania chorób cywilizacyjnych, deformacji noworodków itd.

"Sikkim Organic Market", z bloomberg.com
Dzięki ukształtowaniu powierzchni (tereny górskie i podgórskie) i oddaleniu od centrum życia politycznego Indii, uprawa roli w Sikkimie nigdy nie została ani mocno zmechanizowana, ani też zależna od przemysłu chemicznego. W 2003 roku władze stanowe uznały to za atut i podjęto decyzję o przekształceniu całego Sikkimu w eko-stan. Przez kolejne 12 lat trwał proces dostosowywania 75 tysięcy ha ziemi uprawnej do wymogów stawianych przez certyfikowane rolnictwo ekologiczne. Zakazano całkowicie sprzedaży chemicznych nawozów i pestycydów oraz nasion GMO, co zmusiło rolników do szukania naturalnych i tradycyjnych alternatyw. Równocześnie władze stanowe udzieliły szerokiego wsparcia dla rolników: zorganizowano szkolenia z zakresu dobrych praktyk rolnictwa ekologicznego, zbudowano zakład produkujący bio-nawóz, przez trzy lata zwolniono gospodarstwa rolne z opłat na certyfikację.

z vvbiotech.com
W tym okresie przejściowym nie zauważono spadku zbiorów, charakterystycznego dla pierwszych lat przechodzenia na uprawy ekologiczne terenów silnie uprzednio nasyconych agrochemią.

Dziś Sikkim cieszy się opinią pierwszego indyjskiego eko-stanu, gdzie uprawia się ziemię wyłącznie metodami ekologicznymi. Przy okazji stworzono wiele nowych miejsc pracy, jako że takie gospodarowanie ziemią jest pracochłonne. Wzrosła kreatywność ludzi szukających alternatyw dla agrochemii, czego rezultatem jest przykładowo stosowanie mieszanki krowiej uryny i ziół leczniczych do odstraszania szkodników! Zdaniem wielu kluczowe okazało się wsparcie władz publicznych, nie tylko w inicjowaniu procesu, ale także w zakresie pomocy w zorganizowaniu rynków zbytu.

z natureasia.com
Reputacja eko-stanu bardzo pomaga w promowaniu ekoturystyki. Oferty biur turystycznych obejmują nie tylko pobyt w pięknie położonych kurortach, ciekawe wycieczki i delektowanie się pysznymi potrawami, lecz często dostęp do wyposażonej kuchni oraz do prowadzonego przez hotel czy pensjonat ogródka warzywno-owocowego!

Poza kardamonem, w którego produkcji Sikkim zajmuje wśród wszystkich indyjskich stanów pierwsze miejsce, do długiej listy upraw zalicza się m.in. wysokiej jakości: imbir, kurkumę, ryż, herbatę, grykę, kukurydzę... . Mimo wyższej ceny, podobnie jak i na całym świecie, także i w dużych miastach indyjskich rośnie popyt na produkty “bio”. Rolnicy z Sikkimu nie narzekają na problemy ze zbytem. Wprawdzie stan ma jedynie 610 tysięcy mieszkańców, prawie drugie tyle przyjeżdża rocznie w celach turystycznych. Dla promocji ekologicznych warzyw i owoców, rząd zbudował w jednym z kompleksów handlowych stolicy stanu nowoczesny kompleks straganów “Sikkim Organic Market”.

Udana inicjatywa przejścia na rolnictwo ekologiczne Sikkimu zainspirowała dwa sąsiednie stany Indii północno wschodnich (Mizoram i Arunachal Pradesh) oraz Keralę do podjęcia podobnych starań. Wielu jest przekonanych, że dzięki takim inicjatywom wzrośnie świadomość ekologiczna Indusów, co też przełoży się na jakość ich życia i zdrowia.

Na podstawie:


Cow Urine Kills Farm Pests in India's First Fully Organic State - z bloomberg.com

Sikkim becomes India's first organic state - z dnaindia.com

How Sikkim could offer lessons to other states in organic farming   - indiatimes.com

 

zdjęcie w slajderze z sikkimtourismindia.com

 



O życiu na indyjskiej wsi oraz o ciekawych oddolnych inicjatywach ekomiasta Auroville z południowych Indii, przeczytasz w książce „Czerwone Drogi Auroville”.



Przygotowania do wyjazdu
Kilka faktów o kolejach w Indiach


Related Posts

Sikkim 5877104970054702433

2 komentarze

  1. Świetna ciekawostka! U nas w Polsce też przydałby się jakiś ekoregion :)

    OdpowiedzUsuń
  2. You can Book cheapest Andaman Tour Package, Tour operators in Andaman, top travel agent in andaman, Andaman family tour, Andaman Honeymoon Tour, Andaman Beach Tour, budget tour in andaman, Travel Tourister.


    VIEW MORE :- Andaman Tour Packages

    OdpowiedzUsuń

emo-but-icon

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *