Ugadi/Yugadi
Miodla indyjska |
Ugadi / Yugadi to dzień rozpoczynający hinduski Nowy Rok w stanach
położonych na Płaskowyżu Dekanu: w Karnatace i w Andhra Pradesh. W tym
roku przypada on na 11 kwietnia (jest to święto ruchome, ustalane według
wskazań kalendarza księżycowo – słonecznego). W tym samym dniu i pod
różnymi nazwami Nowy Rok jest także obchodzony w kilku innych stanach,
przykładowo: Maharashtra (Gudi Padwa), Manipur (Cheiraoba), Himachal
Pradesh (Chaitti).
Według tradycji hinduskiej rozpoczął się dzisiaj (w niektórych
stanach – za trzy dni) rok 2070 VS (Ery Vikrama - Vikram Samwat).
(Wikramaditja był indyjskim królem, znanym ze swojej mądrości i
praworządności. W 57 roku p.n.e., po odniesieniu zwycięstwa nad
plemionami Śaków, Wikramaditja ustanowił nowy kalendarz, obowiązujący w
Indiach do dziś i używany głównie w astrologii i religii). Według
wedyjskiej/hinduskiej tradycji rok 2070 VS to Rok Zwycięstwa, zwycięstwa
dobra nad złem.
Gorączka przedświątecznych zakupów udziela się większości hindusów:
kupowane są nowe ubrania, ozdoby i sprzęty domowe. Kobiety sprzątają
domy i ich obejścia.
Według tradycji w dniu Nowego Roku Brahma rozpoczął dzieło
stworzenia. W Karnatace hindusi odbywają rytualną kąpiel przed wschodem
słońca. Wejścia do domów dekorowane są świeżymi liśćmi z mango, śpiewane
są mantry, bhadźany (religijne pieśni), odprawiane pudże. Rodziny
zbierają się przy suto zastawionych stołach.
Dla wielu hindusów święto Ugadi jest utożsamiane z potrawami, często o
symbolicznym znaczeniu. Mieszkańcy Andhra Pradesh przyrządzają
mieszankę “ugadi pacchadi”, a Karnataki – „bewu bella”, czyli
zestawienie surowego mango (smak kwaśny), świeżego tamaryndu (smak
kwaśny), cukru trzcinowego (słodycz) i kwiatów miodli (smak gorzki).
Spożywanie tej świątecznej potrawy oznacza, że radości i smutki (tak jak
i różne smaki) życia powinny być traktowane jednakowo, ze spokojem, bez
niepotrzebnego rozgorączkowania. Podobną rolę spełnia uproszczona “bewu
bella”, składająca się z liści i kwiatów miodli z cukrem trzcinowym,
wręczana każdemu uczestnikowi święta przez najstarszego w rodzinie,
zwykle panią lub pana domu. Przed jej spożyciem wymieniane są życzenia
noworoczne.
Liście i kwiaty miodli z kawałkami cukru trzcinowego |
Miodla z cukrem trzcinowym tuż przed podaniem domownikom |
Zwyczaj wieszania zielonych liści mango nawiązuje do podania, według
którego dwaj synowie Śiwy i Parwati bardzo lubili mango. Jeden z nich
nakazał ludziom przymocować liście do drzwi wejściowych, co miało
zapewnić dobre zbiory.
W dniu Ugadi pandici odczytują w świątyniach (wydarzenie to
transmituje się w telewizji) roczne almanachy, zwane “panczangam”. Samo
słowo “panczangam” oznacza tyle co “pięć części ciała” lub “pięć
elementów czasu” (Tithi, Vaara, Nakshatra, Yoga and Karana). Opracowując
przepowiednie dokonuje się analizy elementów czasu z położeniem Słońca i
Księżyca. Hinduski “panczangam” zawiera tym samym mnóstwo
matematycznych informacji o ruchu ciał niebieskich i ich wpływie na
życie człowieka i całych narodów i wchodzi w skład indyjskiej
astrologii. Indyjscy politycy i biznesmeni zwracają szczególną uwagę na
przepowiednie dokonywane w Nowy Rok i dostosowują do nich swoje
działania.
Ugadi oznacza symboliczny początek lata i wakacji szkolnych. Obfitość
surowych mango sprawia, że jest to sezon na robienie zapraw, pikli z
mango. W Andhra Pradesh Ugadi to również tradycyjny dzień debiutu dla
młodych poetów. Poeci z długim stażem prezentują w tym dniu swoje nowe
dzieła.
Produkty z neem (miodla indyjska)
Hinduizm - Heinrich von Stietencron
Pieszo przez Indie
Produkty z neem (miodla indyjska)
Hinduizm - Heinrich von Stietencron
Pieszo przez Indie
Prześlij komentarz